Tiramisù alla fragola

kuchnia

Pomimo, że sezon na truskawki właściwie dobiegł już końca (chociaż w niektórych sklepach wciąż można znaleźć ostatnie łubianki tych owoców), dopiero teraz ukazuje się na Italianizzato przepis na tiramisù alla fragola. Takie pyszności nie mogły czekać do następnego roku. Z resztą, dla chcącego nic trudnego i dobre truskawki znajdą się nawet pod koniec lipca. Co więcej, w ostateczności można je zastąpić dowolnymi innymi czerwonymi owocami, które będą w stanie zbalansować swoim naturalnym kwasem słodycz kremu użytego do deseru (wiśnie, jagody, porzeczki, jeżyny…).

 

Składniki dla 8 osób:

  • 6 średnich jajek
  • 120g cukru
  • 500g sera mascarpone
  • 400g biszkoptów (savoiardi)
  • 500g truskawek
  • szczypta soli
  • listki mięty

IMG_8789.JPG

W przypadku tiramisù z truskawkami (lub jakimikolwiek innymi owocami) postępujemy niemal podobnie, jak w przypadku tradycyjnej wersji tego deseru. Zaczynamy od przygotowania musu owocowego, którym nasączymy biszkopty. Truskawki należy zmiksować przy pomocy blendera, a następnie podgrzewać z 1-2 łyżkami cukru przez około kwadrans. Do musu dodałem również około 50ml miodu pitnego (porzeczniak), który nadał mu charakteru, ale jest to składnik, bez którego możecie się obejść.

Mus odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie układamy w formie (lub foremkach, jeśli robimy pojedyncze porcje deseru) biszkopty. Polewamy je wystudzonym musem owocowym i czekamy, aby wsiąknął on dobrze do ich głębi. W razie potrzeby polewamy je dodatkową porcją zmiksowanych truskawek.

Krem jest dokładnie tym samym, który przygotowujemy do standardowego tiramisù: białka ubijamy z odrobiną soli i około 50g cukru na gęstą pianę; żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru i łączymy je z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy do masy żółtkowo-serowej porcjami pianę z białek tak, aby nie straciła ona objętości.

Biszkopty nasączone musem truskawkowym pokrywamy obficie kremem z jajek i mascarpone. Możemy poprzestać na jednej warstwie i w tym momencie przybrać deser truskawkami pokrojonymi w cienkie płatki oraz listkami mięty. Możemy również dodać kolejną warstwę biszkoptów nasączonych musem oraz kremu i dopiero wtedy przystąpić do przystrojenia deseru. Voilà! Pamiętajcie, że jeśli wykorzystacie inne kwaśne owoce sezonowe, możecie cieszyć się smakiem tiramisù przez kolejne miesiące odkrywając je na nowo!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s