Fusilli ai finferli

kuchnia

Znów jestem trochę spóźniony, ponieważ sezon na kurki powoli dobiega końca, a na straganach przy leśnych drogach pojawią się niebawem podgrzybki, borowiki, kozaki i inne grzyby szlachetne. Korzystam z tych ostatnich dni, kiedy w sklepach możemy znaleźć kurki już w dość niskich cenach, aby zaprezentować Wam przepis na makaron bazujący właśnie na tym składniku (kto ma lepszą pamięć, zapewne przypomina sobie, że kiedyś już podawałem wskazówki jak przygotować risotto ai gallinacci).

 

Składniki dla 4 osób:

  • 400g makaronu fusilli (świderki)
  • 200g świeżych kurek
  • 1 pierś z kurczaka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 200g sera mascarpone
  • sól
  • płatki suszonej papryczki chili
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 1 średnia szalotka
  • oliwa extra vergine

 

Tym razem nie gotujemy makaronu w tym samym czasie, co przygotowujemy sos, bowiem ten drugi wymagać będzie od nas nieco więcej zaangażowania. Kurki należy oczyścić, najlepiej jest zrobić to po kilkukrotnym przepłukaniu ich wrzątkiem, a następnie małym nożykiem pozbyć się pozostałych zabrudzeń.

Osuszamy je na papierowych ręcznikach, w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Szalotkę siekamy drobno, podobnie postępujemy z suszonymi pomidorami (mogą być marynowane w oleju). Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy pod zimną bieżącą wodą i kroimy w niewielkie kawałki (na tyle małe, aby nie przygniatały wizualnie kurek obecnych w sosie).

Na patelni rozgrzewamy oliwę po czym podsmażamy na niej szalotkę. Gdy ta się zeszkli, dokładamy suszone pomidory i kurki. Całość podlewamy winem i czekamy aż płyn odparuje. Wrzucamy do pozostałych składników pokrojonego kurczaka. Gdy mięso się zetnie, należy do sosu dodać ser mascarpone i całość dokładnie wymieszać czekając, aż nabierze kremowej konsystencji.

Fusilli gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Wlewamy na patelnię z sosem kilka łyżek wody, w której gotowaliśmy makaron. Dzięki temu zyska on bardziej kremową konsystencję. Doprawiamy sos płatkami chili i ewentualnie solą do smaku. Po odcedzeniu świderków łączymy je z kurkami, kurczakiem i pozostałymi składnikami na patelni, po czym natychmiast serwujemy. Danie można udekorować i doprawić jednocześnie drobno posiekaną natką pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s