Spätzle tirolesi

kuchnia

Teraz wszyscy już wiemy jak wygląda początek końca. Na półkach sklepowych brakuje mydła, papieru toaletowego oraz makaronu. O ile niedobory tego pierwszego i ostatniego są zrozumiałe, o tyle do teraz nie pojąłem po co komu kilkadziesiąt rolek na tygodniową, co najwyżej dwutygodniową kwarantannę… Jako, że przespałem moment narodowej ofensywy na dyskonty i supermarkety, nawet paczki makaronu nie zdążyłem kupić. Na szczęście jest na to rada…

Szpecle jednoznacznie wielu z nas kojarzą się z Niemcami, Austrią… no i kuchnią tyrolską, a przecież część tego regionu znajduje się w granicach Włoch! Nie dziwi też fakt, że znajdują się one w menu pokładowym Lufthansy częściej niż często… Po całym tym zamieszaniu z epidemią możecie sami się przekonać. Ja postanowiłem przygotować je nie z powodu braku makaronu w mojej kuchni, a przy okazji gotowania ossobuco sous vide (risotto alla milanese odpada, trzeba oszczędzać ryż na kwarantannę).

Składniki na 4 porcje:

  • 250g mąki 00
  • 3 duże jajka
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Szczypiorek
  • 100ml letniej wody

Przygotowanie szpecli jest nadzwyczaj łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę nie ma potrzeby kupowana narzędzia, które nosi jakże dźwięczną nazwę spätzlehobel (kolejna przewaga tego przepisu nad innymi, nie musicie wychodzić do sklepu). Wystarczy nam standardowa tarka jarzynowa z dużymi oczkami, ale do tego przejdziemy za chwilę. Wszystkie wymienione składniki należy połączyć ze sobą, a zatem do dzieży miksera wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, dodajemy trzy całe jajka, szczyptę soli oraz gałki muszkatołowej i drobno posiekany szczypiorek.

Wodę dodajemy stopniowo. Na początku połowę ze wskazanej ilości. W zależności od chłonności mąki może nam być potrzebna reszta lub też nie. Jeśli nie mamy tarki do klusek (wspomnianego spätzlehobel), musimy przygotować ciasto nieco bardziej gęste. To znaczy takie, z którego można uformować kulę (ale ta z kolei nie powinna być zwarta i zachowywać kształtu przed dłuższy czas).

W garnku należy zagotować osoloną wodę. Przecieramy nasze ciasto przez tarkę jarzynową bezpośrednio do wrzątku. Jeśli używamy spätzlehobel ciasto powinno być lejące, dzięki czemu będzie samoczynnie przeciekało przez przyrząd i wpadało do gotującej się wody. Kluseczki są gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.

Gotowe szpecle możemy serwować z najróżniejszymi sosami, ale najprostszym i najbardziej tradycyjnym sposobem ich serwowania jest połączenie ich na rozgrzanej patelni z masłem oraz dodatkową porcją szczypiorku i soli. Teraz już wiecie jak przetrwać epidemię, gdy nie macie makaronu w domu…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s